Sıradan Bir Öğrencinin Gözünden TUS
Merhaba. Beni tanımayıp bu yazı için gelmiş olanlara, ben Zemberek. TUS’u kazandım mı, emin değilim ama geçtim diyebilirim. Eylül 21 TUS’u benim ilk -umuyorum ki son- girdiğim TUS. Öncelikli amacım TUS değildi, şu an birçoğunuzun bu yazıyı okurken aklında olduğu gibi, yurtdışıydı. Farkımız şu olabilir, siz buna muhtemelen daha kliniğe (dönem 4+) geçmeden karar vermiş ve bu yönde dil, staj gibi birçok işinizi halletmişsinizdir. Açıkçası benim bu hayattaki öncelikli amacım kendimi geliştirebileceğim yerde olabilmek, bu nedenle en küçük karar için bile saatlerimi harcıyorum. O yıllarda hangi ülkede hayatımı geçirmek istediğim benim için üzerine düşünmek istemediğim kadar büyük bir konuydu, Türkiye’yi seviyorum; koşullarını, mesleğimizin geldiği hali ne kadar sevmesem de henüz her şeyden vazgeçip hayatımın geri kalanını bambaşka bir yerde geçirecek kadar umudumu kesemedim buradan. Afeser bu konuda beni çok vazgeçirmeye uğraştıysa da o kırılma noktası henüz yaşanmadı maalesef:/
TUS puanımı bu noktada söylemeliyim ki yazıyı devam ettirme veya bırakma seçeneği size kalsın. 63.72’ydi klinik puanım. Açık yüreklilikle söylüyorum ki bunu dolu dolu 8-9 ay çalışarak yaptım. Baştan başlarsak; dönem 5’i ara ara dersaneye giderek, kitapları yarım yamalak doldurarak geçirdim. Pandemi dönem 5’in 2. yarısına denk gelmişti ve ben 5’in ilk yarısında dermatoloji, ftr, ortopedi gibi büyük stajları çoktan almıştım, o sırada staj sınavlarını vermek primer hedefimdi. TUS’u haftasonları gidilen ve sıkılınca terk edilen bir dersane ciddiyetsizliğinde görüyordum.
TÜYO 1: Hocalar haklılar, stajlardan vakit ayırabiliyorsanız TUS çalışın, o hafta işlenen dersleri haftaiçi çalışırsanız 6. sınıf için farklı sorulara inanılmaz yer açmış olursunuz.
Çook sıkılmıyorsanız, derste anlayan bir tipseniz dersaneye gidin, sonuna dek dayanmaya çalışın ve eve az iş bırakın. Offline’cı bir tipseniz, ben durdurup geri alıp özümseyerek çalışırım hem de bunu derse gittiğim süreden daha kısa zamanda yapabilirim diyorsanız muazzam. Online sistemler oturdu zaten, evinizin rahatlığında konu dinleme kısmını halledersiniz. Ancak burada ipin ucunu kaçırmamak ve düzenli gitmek biraz zor. 10 saatlik dersi 5 gün dinlediğimi biliyorum oyalanarak:) Seçenek çok, kendinizi tanıyıp kısa zamanda çok iş halledebileceğiniz bir yolu seçmelisiniz.
Her neyse, dönem 5’in 2. yarısı da dersanelerin online uygulamasının oturması ve kalan stajlarım ile geçti. TUS’a 6. sınıf yaz tatilinde başladım diyebilirim. Birçok arkadaşım kitaplarını doldurup 1 kez dinlemiş ve TTS’leri 1 kez bitirmiş şekilde 6. sınıfa başlıyorlardı. Şimdi buraya dikkat: hayattaki hiçbir şeyde YAPILMASI GEREKEN DİYE BİR ŞEY YOK. Tıpçı arkadaşlarımın hepsi çok geride olduğumu söylüyorlardı. Referansları ‘5. sınıf bitince yapılmış olması gerekenler’ isimli kendi yarattıklar duvar. Bırakmayın, ne kadar geride olursanız olun, sisteminizi oturtun, hedefinizi koyun, kalan zamanınıza göre planınızı yapın ve çalışın. Daha kolay bir yöntem yok, cidden en kolayı 5. sınıfta başlayıp düzenli bir şekilde ilerlemek, daha az stresli ve en garanti yol bu. Bunun sonu da hedefi yükseltip yine eşit tempoda çalışmaya ilerleyebilir yalnız:)
İntörnlüğün ilk yarısında eksik olan derslerimi tamamladım, birçok dersi 1 kez çalışabildim. Konu kitabında soruların da olması burada işime yaradı hakikaten. Toplu taşımada telefon uygulamalarıyla ve sosyal medyada farklı sorular da çözebiliyordum.
TÜYO 2: TUS’u hayatınızın merkezine oturtun, en azından sınava az kaldığında. Boş zamanlarınızda uzanın, kafanızı boşaltın, gerçekten dinlenin yani. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek de iyi bir seçenek olabilir ama yorucu aktivitelerden kaçınmanızı öneririm. Ancak toplu taşımada geçirilen zamanda veya dışarda bir yerde oturup hava alırken birkaç dk da olsa spot veya soru bakın. Ben inanılmaz faydasını gördüm, hatırlamadığınız bir yeri not alıp konuya sonra daha ciddi çalıştığınız zamanlarda da dönüyorsanız hele, çok hızlı gelişirsiniz. Ben bu sayede milyonlarca tekrar yapmadığım veya tts’den başka soru çözmeye zamanım kalmadığı halde 60+ alabildiğime inanıyorum.
Hedef ne olmalı?
-Bölüm hedefi koymak en güzeli elbette, ben yapamamıştım, stajlar sırasında kardiyoloji, pediatri, nöroşirurji, nöroloji, enfeksiyon,… gibi birbirinden çok ayrı birçok bölüm ilgimi çekmişti. Yalnız şu 2 soruyu kendinize sormanızın iyi olacağı kanaatindeyim:
- Hasta bakmak istiyor musunuz? (temel / klinik tercihi)
- Cevabınız evetse, cerrahiyi yapabileceğinize inanıyor musunuz yoksa tercihiniz dahili bir bölüm mü?
Ben 2. soruya hala net bir cevap veremiyorum. Tercih listemin kafası karışık birine ait olduğu belli yani:)
-Onun dışında 60+, 65+, 70+ gibi bir puan hedefi de koyabilirsiniz. Bu, denemelerle de pekişebilecek somut bir hedef olur sizler için.
TÜYO 3: Deneme çözün ve çözümlerine geciktirmeden bakın, yoksa o çözümlere hiç bakılmaz, çözdüğünüz sorular unutulur ve denemeniz anlamsız olur. Ben çok çalışmadığım halde 5. sınıftan itibaren denemeye girmeye çalıştım, dersanemin 6. sınıfta yaptığı denemelerin %80’ine girip çözümlerini incelemiştim, tts dışı soru kitabı bitiremeyen bana çok katkısı olduğunu düşünüyorum denemelerin.
Şimdi gelelim ara hedeflere; MUTLAKA ara hedefleriniz olmalı, TUS bir okyanus, boğulmadan yüzebilmeniz için önünüzü görebilmelisiniz. Günlük veya haftalık hangisi size daha uyumluysa deneyip bulmalısınız. Başlangıçta kendinize çok büyük hedefler koyacaksınız, gayet normal. Örneğin günde 150 sayfa dahiliye okuma veya 50 sayfa mikrobiyoloji tts gibi. Bunlar büyük hedefler arkadaşlar:) Mümkünse kronometreyle çalışıp saatte kaç sayfayı anlayarak geçebildiğinize bakmalısınız, günde ortalama bir ders çalışma düzeni oturttuğunuzda giderek hızlanacaksınız zaten. Ardından daha büyük hedefler yapabilirsiniz, TUS’a kaç ay kaldı, diyelim ki 8, önümüzdeki 2 ayı dahiliye+patolojiye ayırdım gibi. Tavsiyem haftada birkaç gün akşamlarınızı kolay unutabilecek derslerin tablo veya kendi notlarınızı tekrara ayırmanız. Örneğin mikrobiyoloji, farmakoloji gibi derslerin ezber tablolarını (ki her derste vardır bunlar) akşam yatağa uzanıp uykuya dalmadan önceki 30-40 dk bakmaya ayırabilirsiniz.
Konu hedefinden mühimi saat hedefi olabilir, bir rutin oluşturma açısından. Ben mezuniyetten sonra günde ortalama 8-9 saat çalışmaya çalışmıştım. Bazı günler 2-3 olabilir, hastalık, motivasyon kaybı hep olabilecek şeyler. Önemli olan bir sonraki gün erken kalkıp 12 saat çalışabilmeniz. Bu noktada gececiler çıkabilir tabii, ben gündüz çalışıp gece 11-4 arası uyumanın daha iyi olduğunu düşünenlerdenim.
Benim TUS serüvenim aşağı yukarı böyle. Birçok insana göre çok geç başladığım, tts’leri son 2-3 ay çözdüğüm, TUS’a 3 ay kala olan denemeden 50 almış birine göre bu yolculuğu iyi bitirdiğime inanıyorum. Hatta 1 ay daha zamanım olsa 70 civarı alacağıma inanıyordum TUS’a girerken. Zorunlu hizmet ve yoğun acil koşullarından fırsat bulduğumda çalışma motivasyonum olsa bunu zorlayacaktım ancak koşullar nedeniyle aldığım puanı kullanmaya karar verdim. Diyeceğim o ki, belli bir sistem oturttuğunuzda başlarda minnak ilerliyorsunuz gibi gelse de bir süre sonra daha hızlı gelişeceksiniz. Herkese kulağınızı tıkayın, bu dalgalı bir süreç inişler çıkışlar elbette olacak, sadece bırakmayın. Hem kazandığınız yeri beğenmeyebilirsiniz de, tekrar denemenin sınırı da yok, nerede mutlu olacağınızı öngörmek çok güç.
Sormak ve eklemek istedikleriniz olursa her zaman bana yazabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin hepinize 🙂
Leave a Reply