Kotalı KYK interneti

Hikaye ve çözüm olarak 2 kısma ayırdım bu yazıyı. Zamanı olmayanlar Çözüm başlığına zıplayabilir. Kotaya takılmadan sınırsız KYK interneti kullanmak için basit bir yöntem.

Hikaye

Bu yazıda GSBWIFI isimli ağda nasıl sınırsız internete bağlandığımı yazmak istiyorum. Öncelikle bu ağa bağlandığımda internet erişimi yoktu ve bana şu mesajı gösterdi:

Öğrenciler İnternetsiz Kalsın Mesajı

Koskoca devletin öğrencilere interneti gıdım gıdım vermesine şaşırdıktan sonra bu internette 32GB kotann olduğunu öğrendim (aman aman yükseltmişler neyse ki…) Biraz kurcaladıktan sonra güvenlik duvarının sadece “edu.tr” uzantılı sitelere girmeye izin verdiğini ancak network protokollerini filitrelemediğini farkettim. Yani okul sunucusuna SSH bağlantısı atabiliyordum(bölümüme teşekkür etmeyi unutmuyorum, hesabımı hala silmemişler :)):

Evet! Tahmin edebileceğiniz gibi SSH ile istediğim trafiği tünelleyebilirdim artık. FoxyProxy ayarlarını yaptıktan sonra 9897 portu tünelledim:

ssh -p 8085 -D 9897 -f -C -N $secret_user_name@external.ceng.metu.edu.tr
Foxy Proxy Ayarları

Bunu yaptığımda herhangi bir siteye girebiliyordum kotaya takılmadan. Hız konusunda malesef acı çekiyorum (bulunduğum yerden ötürü de olabilir çünkü SSH olmasa da internet çok yavaş…):

Hız Testi

Ekstra olarak da evdeki Raspberry Pi’ya OpenVPN server kurdum(tcp üzerinden dinleyecek şekilde) ve tüm trafiği önce SSH ile sonra da SSH üstünden OpenVPN ile tünelledim. Artık herhangi bir program sorunsuz çalışıyor 🙂 TCP ile çalışan bir VPN programı ile de aynı sonucu alabilirsiniz.

Çözüm

KYK internetlerinde (GSBWIFI benim bağlandığım, başka SSID’lerde de olabilir bence) kotaya takılmadan sınırsız internete girmenin çözümü.

Gereksinimler

  1. Üniversite sunucusunda bir hesap (veriler bu sunucu üzerinden akacak şifreli şekilde, mail sunucusu olabilir örneğin “external.cc.metu.edu.tr”)
  2. Firefox + FoxyProxy veya muadili
  3. SSH client (MS Windows için putty iş görebilir)

Nasıl yapılır?

1. SSH ile tünel aç (dynamic port forwarding)
– Buradaki ‘secret_user_name’ yerine kendi universite kullanıcı isminin
– 8085 yerine de sunucu portunun
girilmesi gerekiyor:

ssh -p 8085 -D 9897 -f -C -N $secret_user_name@external.ceng.metu.edu.tr

2. Foxy proxy ayarlarını yap
– protokol SOCKS5
– port ise yukarıda SSH komutu ile bind ettiğimiz port (burada 9897)

Foxy Proxy Ayarları

Son!?

Umarım karar alıcılar ne kadar salakça karar aldıklarını ve bu çağda gençleri internetsiz bırakmanın ne demek olduğunu biraz düşünüp kendine gelirler. Saygılarımla efem, umarım birilerinin işine yarar…

2 thoughts on “Kotalı KYK interneti

  1. daha detaylı anlatım yapma şansını var mıdır kurulumu bağlayamadım bazı kısımları eksik geldi bana niyeyse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *